3 de març 2014

Neknomination? 03-03-2014 El Periòdic d'Andorra - La finestra oberta


Les últimes tendències en l’ampli ventall de la diversió dels joves també arriben a Andorra. I no parlo dels botellons per entonar-se (previs a les sortides de nit a les discoteques) parlo d’aquelles tendències més extremes i innovadores que, anant de boca en boca o difoses per les xarxes socials, alguns s’encarreguen de fer circular i promoure, pel benefici d’uns pocs i pel risc d’altres.
L’abús de l’alcohol ha estat, és i, malauradament, serà molt de temps una manera barata de fugir de la molesta realitat, o de desinhibir-se per cercar  noves sensacions. Ara s’hi afegeix un punt d’exhibicionisme que fa l’experiència més excitant: us parlo de la Neknomination, un joc que consisteix en gravar-se en vídeo bevent el màxim d’alcohol, i de la manera més “original” possible, i nominar tot seguit dos o tres persones que es troben obligades a seguir el ritual, penjant-ho a les xarxes. Un joc viral en plena expansió que ja ha causat la mort de diversos joves a Europa.
Tot i gaudir d’una bona seguretat ciutadana, els enginys són nombrosos a l’hora d’intentar obviar o distreure l’atenció dels agents del servei d’ordre; així, més enllà de les drogues clàssiques, tan perseguides a casa nostra, alguns joves estan usant noves substàncies estupefaents molt menys conegudes però molt més contundents –i que, a més, tenen la fama (equivocada) de ser drogues legals–, com per exemple adob per a les plantes o medicaments per a animals, l’ús de les quals, més enllà de “col·locar”, poden provocar la mort. També cal recordar l’ús i abús que es fa de certs medicaments inductors de la son, alguns dels quals (com el tristament cèlebre Rohipnol) barrejats amb altres substàncies poden portar a la màxima desinhibició i a la pèrdua de memòria, una combinació perfecta per abusar sexualment dels joves, que després no tenen record d’allò succeït.

Pels incrèduls, assegurar que tot plegat no és una llegenda urbana; ho confirma l’ONU en el seu darrer informe de l’agència contra les drogues i el crim.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada