31 de març 2014

Del frau del mitjó al FN? 31-03-2014 - El Periòdic d'Andorra - La finestra oberta


Fa pocs dies vaig tenir l’honor de presentar una petita ponència a la Universitat de Perpinyà sobre l’evolució de la dona a Andorra, dins del marc de l’acte “Le matrimoine catalan”, celebrat a l’entorn de la commemoració del Dia internacional de la dona. Em va fer certa gràcia retornar a Perpinyà, una ciutat en la què vaig passar un parell d’anys a l’adolescència i algun estiu, a posteriori, ja fa més de vint anys.
Recordava la ciutat de província, una barreja d’arrels pageses i d’aspiracions burgeses, que acollia sense recança immigrants de tot tipus, una actitud social que s’ancorava en un passat  històric en què el Rosselló havia rebut tota mena d’exiliats polítics. També recordo, més tard, els comentaris dels amics de la regió, que es queixaven de la presència aclaparadora d’immigrants magrebins i com, també, molts d’ells havien emprès volada per instal·lar-se en altres urbs més acomodades o menys provincianes.
Al llarg dels darrers anys aquesta ciutat s’ha mantingut políticament a la dreta, amb algun escàndol pel mig (frau electoral del mitjó), fins arribar a avui (diumenge pel lector), en què es decideix si el nou alcalde continuarà sent de l’UMP (gràcies al desistiment del candidat de l’esquerrà PS?) o serà de l’extrema dreta.

Puc entendre el pes del conservadorisme en la regió, perquè el seu tarannà històric i polític ja ho marca. També puc considerar el fet que la por empenyi moltes persones a refugiar-se en l’extrema dreta, quan es troben en una regió econòmicament deprimida i que compta amb un elevat nombre d’aturats. Finalment, també puc valorar que l’aura del candidat Aliot, com a vicepresident del FN i company de la líder del partit, pesi en la balança. El que m’estranya, però, és que quasi la meitat dels electors s’abstinguessin a la primera volta, mostrant una clara indiferència pel futur de la seva ciutat, una ciutat que –tot i un clar rebrot catalanista en l’àmbit més intel·lectual– vaig trobar apagada i lluny de la ciutat plena de vida de finals dels anys 70.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada