7 d’oct. 2013

De bona font 07-10-2013 El Periòdic d' Andorra - La finestra oberta



La necessitat imperiosa de donar notícies i de cridar l’atenció del públic per part d’alguns mitjans de comunicació no és una qüestió nova. Recordo que ja fa molts anys determinats mitjans s’havien especialitzat en la difusió de notícies sensacionalistes, això sí, sempre basades en unes “bones fonts”. En aquella època aquestes publicacions –recordem, per exemple, “Ici Paris” a França o “El Caso” a Espanya–  eren poques i s’adreçaven a un tipus de públic ben definit i força acotat, per no dir restringit.
Amb el pas del temps aquesta tendència sensacionalista es va anar estenent i mitjans amb una reputació de seriositat indiscutible –probablement  moguts per la llei de la supervivència, la sempre amenaçant competència o pels índex d’audiència– es van endinsar en aquest món de la cerca de la notícia més impactant, això sí, comptant sempre amb “bones fonts”.
La globalització de la informació i l’aparició de “La” xarxa –beneït sigui Internet– han permès poder gaudir de moltes més notícies i de comptar amb una rapidesa en la difusió, que abans tampoc es tenia. De cop, les “bones fonts” s’han multiplicat i, ara per ara, poder-les contrastar és cada cop més difícil.
En aquesta línia, ha resultat impactant l’experiència d’un periodista de la prestigiosa revista Science, que ha publicat un treball aclaparant sobre les derives del sistema de publicació d'articles científics d’accés lliure a Internet. Inventant un fals autor científic i un fals article sobre un descobriment relacionat amb el càncer, ha sotmès aquest text a diverses revistes científiques i més de la meitat l'han publicat.
No pretenc posar en dubte tot allò que es publica; ara bé, és fonamental per als mitjans –més enllà de sensacionalismes o de primícies– l’obligació de contrastar les fonts abans de difondre qualsevol noticia. Es tracta de donar una informació veraç i fidedigna, per que el públic es pugui construir una opinió fonamentada. “Ben informats els homes són ciutadans, mal informats esdevenen súbdits” (A. Sauvy).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada