29 d’abr. 2013

Racisme o xenofòbia? 29-04-2013 El Periòdic d'Andorra - La finestra oberta



Aquests dies s’està portant a terme un judici a Paris on el processat, de 28 anys, es troba acusat d’una agressió amb violència precedida d’insults racistes. Aparentment, i malauradament, res de nou en l’època en què ens trobem; cal dir, però, que aquest cas gaudeix d’una singularitat que l’ha fet saltar als mitjans de comunicació, ja que tant agressor com agredit són blancs i els insults racistes aquest cop anaven contra els blancs: “sale blanc” i “sale français”.

Aquest afer, que esclata en un marc social extremadament remogut com el francès, i en què les tendències més dretanes i neoliberals guanyen força prop de la ciutadania, fa trontollar aquell equilibri –sempre qüestionat– entre els nacionals i els immigrats o descendents d’immigrants, que semblava resolt en base a una certa localització territorial, tot distribuint la vila de Paris en un patchwork de barris majoritàriament ocupats per uns o altres.

El fet és, però, que aquells extremistes que reclamen “França pels francesos” estan intentant instrumentalitzar el tema, demanant una major protecció pels nacionals ja que diuen que aquest fenomen és molt més freqüent del que sembla. És curiós veure com algunes situacions –al cap i a la fi banals– poden ser utilitzades i manipulades per tal de justificar les tesis més extremistes.

Si bé és cert que el racisme i la xenofòbia són uns mals dels que molts pateixen, no és igual si se senten com un prejudici discret o si s’expressen obertament i amb accions violentes; en tots els casos, però, sigui de forma oberta o soterrada, no deixen de ser sentiments i actituds que vulneren els drets humans i que, més enllà, poden trasbalsar els fonaments democràtics de qualsevol societat: Tenim prou exemples històrics maleïts que ho corroboren.

Per calmar els ànims potser fora bo recordar que tots provenim d’un mateix origen mil·lenari i, com em comentava una amiga fa pocs dies, que molts som descendents de Gengis Khan, que va disseminar els gens al llarg dels seus nombrosos viatges...


1 comentari:

  1. Per sort els cantats i music no son racistes,aquet feia petons a totes les dones que li demanavan:

    http://www.youtube.com/watch?v=LQlVcHgyH4I

    ResponElimina