25 de març 2013

4 d'abril: Amina 25-03-2013 El Periòdic d'Andorra - La finestra oberta



A hores d’ara ja és prou conegut el moviment Femen, d’origen ucraïnès, les integrants del qual es manifesten en top less en accions reivindicatives, no violentes i en contra de tot tipus de temes –tant nacionals com internacionals–, majoritàriament encaminades a combatre el sexisme. La fama del grup ha creuat fronteres gràcies –entre d’altres– a la xarxa i ha suscitat moviments de simpatia i de suport (també de disgust) arreu.

Amina és una de les joves que va voler recolzar el moviment. Des de casa estant, se li va ocórrer enviar per Facebook un missatge a Femen; el missatge –seguint la lògica del grup– estava escrit sobre el seu tors nu i venia a dir “a la merda la moral”. Pocs dies després va repetir la seva comunicació amb un segon missatge, més explícit: “el meu cos em pertany i no representa l’honor de ningú”.

Tot plegat sembla de fàcil interpretació: una jove de 19 anys, rebel –com només s’és en aquesta edat–, atenta a allò que passa al món i molt sensibilitzada, vol manifestar la seva disconformitat amb un entorn excessivament patriarcal i sexista. Res de greu si ens atenem a la nostra realitat actual. El cas és, però, que Amina es troba en el món islàmic i que, poc després de penjar a la xarxa els seus missatges, l’Imam tunisià Adel Ami va llançar una fatua contra la jove, en la qual la condemna a cent fuetades i, posteriorment, a la lapidació fins a la mort.

Dos dies després la jove va desaparèixer. Aquesta desaparició és extremadament preocupant quan se sap que l’actual règim polític de Tunísia és benèvol amb els moviments integristes, que recolzen una interpretació estricta de la llei islàmica, i s’allunya totalment del corrent més progressista, que va marcar la primavera àrab.
Des d’àmbits molts diferents s’ha creat un moviment de suport; el 4 d’abril serà una jornada internacional dedicada a la defensa d’Amina, en la què tots podem participar, només cal signar la petició a: http://www.change.org/petitions/petitioning-tunisian-government-amina-must-be-safe.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada