10 de febr. 2013

Shopping: la teràpia del silenci 04-02-2013 - El Periòdic d'Andorra - La finestra oberta



Harry Selfridge, fundador dels grans magatzems Selfridges, va pensar a principis del segle XX que el món de les compres era prou estressant com per poder convidar els seus clients a uns moments de quietud i de tranquil·litat en mig de l’activitat frenètica. Així, el 1909 va crear al seu establiment el Saló del silenci, un espai on els compradors podien descansar, aïllar-se i, potser, retrobar forces per continuar comprant.

L’actual direcció dels establiments –després d’uns anys d’oblit– ha recuperat l’espai adaptant-lo a la nova era i confiant-ne el disseny a un prestigiós gabinet d'arquitectes britànic. El concepte, volgudament minimalista i monacal, vol que abans d'entrar els visitants es treguin les sabates i apaguin els mòbils, i travessin un claustre fosc abans d'arribar al Saló. Les parets i el terra d’aquest es troben recoberts de panells de feltre, que aïllen visualment i acústicament, i una il·luminació més que discreta de LEDs de color groc posa en relleu el mobiliari de disseny, creat per a l’espai de relaxació. Tot i que la comunicació de l’establiment diu voler anar més enllà de la promoció “convidant els clients a celebrar el poder del silenci, a apreciar la bellesa, a trobar la calma entre la multitud”, el cert és que també han obert The Quiet Shop, un espai en el qual es ret homenatge al disseny minimalista amb productes de moda, accessoris o bellesa.

Una simple operació d’imatge o també de màrqueting comercial? En tot cas una idea que podríem importar fàcilment al nostre país, on ja sabem com són les èpoques d’afluència turística: cues, sorolls, empentes, trucades de mòbils, gestió de correus electrònics i xarxes socials a les wifi lliures, aglomeracions i cops de colze als bars o a les granges per fer una pausa en el shopping. En mig del xivarri, saber que hi ha un indret cèntric on podrem desconnectar del món (real i virtual) durant uns instants per relaxar-nos, meditar o simplement recuperar forces per comprar més i millor, pot resultar força atraient.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada