11 de febr. 2013

Ombres fosques de Grey 11-02-2013 El Periòdic d'Andorra - La finestra oberta



Em van recomanar llegir la trilogia de les Ombres de Grey, el llibre it de l’any. Encara que les crítiques eren contradictòries pel que fa a l’obra però també unànimes a l’hora de remarcar la influència que havia tingut com a revulsiu eròtic en la vida de les dones d’avui, se’m va despertar la curiositat i em vaig llançar a la lectura dels tres volums l’un darrera l’altre.

Sense entrar a parlar de la forma –vaig llegir l’obra traduïda al castellà i l’escriptura n’era bastant vulgar–, pel que fa al fons, en canvi, hi ha més a dir. En relació a l’entrellat, no deixa de ser força simplista, és gairebé el conte d’una ventafocs moderna, una noia jove de família mitjana americana que coneix un príncep blau –empresari, guapo, ric, intel·ligent amb algun trauma infantil, això sí– amb el qui s’acaba casant i vivint luxosament, història amenitzada amb algun punt d’intriga i amb molta referència eròtica i sexual. En definitiva, una novel·la rosa que un cop podada de totes les pràctiques sexuals descrites (ben bé el 60% dels continguts) es queda en ben poca cosa per no dir en no res.

El més sorprenent per a mi ha estat l’èxit de l’obra, essencialment entre el públic femení. Entenc que no ha estat la historieta el que l’ha fet triomfar sinó les descripcions tòrrides dels encontres sexuals entre els protagonistes i la presentació pública d’una relació sadomasoquista light. Com les dones d’avui s’han pogut deixar interessar –quant no excitar– per aquesta novel·la qualificada com a mummy porn: tan mancades i desinformades estan? Deixant de banda el fet que erotisme i sexualitat varien a l’infinit segons qui els viu i que en aquest cas tot no deixa ser bastant repetitiu fins al punt de fer-se pesat, puc acceptar que hagi despertat alguna fantasia però poc més. Des d’un punt de vista més intel·lectual i feminista, no veig com l’iniciació sexual d’una noia verge en mans d’un sadomasoquista –sota el vernís de l’amor, això sí– resulti tan atractiu: senyores, encara tenim molta feina per fer...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada