5 de nov. 2012

Caixes de bebés 05-11-2012 El Periòdic d'Andorra - La finestra oberta



Dissabte es va trobar a Anvers un nounat en una "caixa de bebè"; és el segon cas en pocs mesos. La crisi sembla fer estralls més enllà de la situació econòmica de les persones, abocant en alguns casos a l’abandó d’infants.

El procediment és segur per als infants que allí s’hi dipositen: es tracta d’una mena de calaix securitzat, amb un llitet, un sistema de ventilació i de calefacció automàtica, i una càmera, que emet una alarma quan es tanca el què permet recuperar el nounat en breus instants. Aquest sistema –que es va començar a implantar fa més de deu anys a Alemanya i que avui ja s’utilitza en onze països més– va ser creat per evitar l’abandó d’infants en indrets on la seva vida es posava en perill; tots recordem haver vist a la premsa els casos de nounats deixats davant d’una porta, en alguna caixa de cartró quant no en un contenidor... Actualment es troben caixes de bebès a l’exterior de centres hospitalaris, d’ajuntaments, d’esglésies o, fins i tot, en carrers cèntrics.

Els pares que opten per l’abandó tenen la possibilitat de fer-ho en l’anonimat més absolut i amb la certesa que la vida de l’infant no perillarà. Segons els països, disposen d’un termini de sis mesos per poder recuperar el seu infant; en cas de no fer-ho, aquest passa a mans dels serveis socials de l’administració per entrar en un procés d’adopció.

La utilització d’aquest sistema ha esdevingut tan important –més de 400 nadons recuperats des del 2000– que associacions diverses i fins i tot les Nacions Unides han decidit intervenir, entenent que legalment es vulnera el dret de l’infant a retrobar els seus orígens. En aquest cas es contraposen dues visions distintes: prioritzar la salut de l’infant, que defensen organitzacions i partits d’esquerres i liberals, i el seu dret, un cop adult, a retrobar els orígens, que propugnen –a més de defensar una altra ètica– els moviments antiabortistes i els partits més conservadors.

Els valors de la vida i de la dignitat haurien de superar qualsevol altre criteri.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada