18 de juny 2012

Al vici de demanar, la virtut de dobar 18-06-2012 El Periòdic d'Andorra - La finestra oberta

Fa escassament tres dies Gavin Sheridan es trobava a Madrid fent una ponència al Grup de Treball de Periodisme de Dades del Medialab Prado, explicant la seva experiència i trajectòria més recent. No va deixar ningú indiferent.


Sheridan és un periodista irlandès que, ara fa quatre anys, va decidir afegir un hobby molt particular a la seva vida: demanar informació detallada al seu govern sobre tot allò que a ell li semblava digne d’una major transparència. D’aquesta afició tan peculiar en va nàixer un bloc, The story, en el què explica amb tot detall quines són les seves demandes d’informació, a qui les traspassa i quins en són els resultats.

El primer cas que va despertar el seu interès va ser el del ministre de turisme del seu país, que gastava més del degut en els seus viatges a l’estranger. En col•laboració amb un altre periodista va publicar el muntant de les despeses i les justificacions de les mateixes, i van aconseguir la dimissió del Ministre per un escàndol sense precedents.

La presència del periodista a Espanya ha anat vinculada amb la Llei de transparència de l’estat veí i ha vingut a confirmar que una llei de transparència és una eina extremadament poderosa, tant per als periodistes com per als simples ciutadans, ja que l’obligació de respondre a una sol•licitud d’informació dóna accés públic a unes dades reals, documentades, que surten de la font i que, per tant, no són manipulades per intermediaris (siguin gabinets de premsa, polítics o els propis mitjans). L’interès major es troba en el control que permet exercir sobre la gestió pública i molt especialment en el com es prenen les decisions i com es gasten o s’inverteixen els diners de tots.

El periodista milita perquè es presentin cada cop més demandes. Des del seu bloc fins i tot proposa models de sol•licitud d’informació, ja que de la bona qualitat d’aquestes depèn la bona qualitat de les respostes; més enllà de la transparència defensa la legalitat i la democràcia.

Exemples a seguir a http://thestory.ie.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada