5 de febr. 2012

Una vida banal 30-01-2012 La finestra oberta - El Periòdic d'Andorra


L’etapa de l’adolescència correspon a un moment en el qual costa acceptar la banalitat. Els canvis hormonals, la influència del grup, la necessitat de ser diferent d’alguns o de ser acceptat pels altres, fan que es vulgui defugir de la normalitat, aquella que massa sovint volen imposar els adults; es tracta d’estar a l’última en música, moda, cine, sortides i mil coses més.
Una de les maneres fàcils d’estar al dia pel que fa a les tendències i de veure allò que fan els demés és navegar pel Facebook. La jove sociòloga Hui-Tzu Grace Chou, que acaba de publicar un estudi sobre els usos socials de la xarxa, explica que en el seu cas, quan era adolescent, es va introduir al Facebook per seguir de més a prop la vida dels seus amics, allò que feien, on anaven i com vivien, i la conclusió que en va treure és que es veien sempre molt feliços. Pocs anys més tard això l’ha portat a realitzar un estudi per conèixer les sensacions dels joves en relació amb els seus amics del Facebook i la conclusió ha estat aclaparadora: la gran majoria està convençuda que els seus amics són més feliços que ells. Quan ha investigat el temps que passaven connectats, la proporció dels que més temps hi estan es correspon amb la dels que se senten més infeliços, fins i tot parla de “depressió Facebook”.
Pot semblar una obvietat que les fotos que es pengen sempre són les de quan un s’ho està passant bé o quan es troba en llocs bonics, en les que s’està més guapo o en les que et trobes més ben acompanyat. Fins i tot els més atrevits s’esplaien –encertadament o no– en l’àmbit intel•lectual, o s’exhibeixen en el camp artístic, però el què passa és que la ingenuïtat de la mirada juvenil o crèdula fa que es pugui interpretar que aquella vida de cara a la galeria és la vida real i que, en comparació, la seva és una vida banal.
La recomanació de la sociòloga és clara: “millor invertir el temps en anar a prendre un cafè amb els amics per meditar sobre la banalitat de la nostra vida abans que penjar-nos en i del Facebook”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada