9 d’oct. 2011

Reactivació turística 10-10-2011 - La finestra oberta - El periòdic d'Andorra


La necessitat de reactivació en l’àmbit del turisme no és una situació inesperada sinó una crisi prevista i larvada pràcticament al llarg dels darrers trenta anys, com molts sabem. Ja l’any 1981 es van iniciar estudis per tal d’establir un diagnòstic de la situació, analitzar les tendències i les possibilitats de desenvolupament existents en aquest àmbit. Mentre el país anava veient com canviava el seu turisme i anava minvant l’interès per la nostra destinació, s’anaven repetint estudis sense arribar a definir un model turístic clar. La sensació al llarg d’aquestes dècades ha estat que ni experts ni polítics han sabut trobar les estratègies necessàries per preveure i remeiar allò que ens estava succeint.
El 2009 estudis de l’OMT i del TTI advertien que al 2020 Europa seguiria sent líder, tot i l’estancament, en la recepció de turistes, preveient que 378 milions provindran del mercat interior europeu; França i Espanya continuaran sent líders en receptiu, amb allò que la seva proximitat ens pot aportar, mentre que Alemanya serà el país més emissor de turistes. Altres estudis posteriors ens mostren quins són els mercats a conquerir dins i fora d’Europa, però també adverteixen dels desitjos i les exigències de què són portadors: bona relació qualitat/preu, adequada conservació i atractiu, varietat i gamma pels diferents segments de públic.
Tot plegat ens obliga a una feina prèvia: definir el model de creixement que els nostres recursos ens permeten; establir criteris d’eficiència i de qualitat que ens facin competitius; diversificar els nostres productes; potenciar el posicionament diferenciat que ja tenim, institucionalment i geogràficament; crear sinèrgia i racionalitzar la inversió de tots els actors implicats (públics i privats); implantar indicadors i mecanismes que ens permetin valorar la nostra evolució i comparar-la amb la dels nostres competidors.
Amb tot allò que sabem els professionals del país, no és hora ja de treballar junts des de la responsabilitat per aconseguir-ho?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada