3 d’oct. 2011

La percepció de l'economia 03-10-2011 La Finestra oberta - El Periòdic d'Andorra


Cada any la presentació d’anuaris i d’estudis socioeconòmics per part de les entitats bancàries ens permet tenir una radiografia prou fidedigna del què és la situació econòmica del nostre país i permet alhora gaudir d’uns pronòstics, habitualment també bastant fiables, de com serà l’evolució en els propers dotze mesos. Tot i l’anàlisi i la presentació de les dades d’aquests darrers dies, que ens diuen que tampoc estem tan malament, hi ha una altra variable que influeix –i molt– en l’economia que és, senzillament, la percepció que se’n té.

Aquesta darrera setmana l’estudi Global advisor, que avalua mensualment la percepció ciutadana en 24 països sobre l’estat de la seva economia, marcava una nova inflexió global a la baixa en el pessimisme col•lectiu, amb una menció especial per l’angoixa que sembla fondejar a Europa, sobretot en els països que ens són més propers. Així, Espanya es troba (juntament amb Grècia, el Japó i Irlanda) a la cua de la llista dels que fan la valoració més baixa de la seva economia local; una mica més amunt (tot i que no gaire més) es troba França (amb Estats Units i Rússia) que sembla recuperar aquest mes una mica de confiança en la seva economia, no se sap si en relació amb els canvis de clima polític o a l’aparició de brots verds indicis de recuperació real.

Pel que fa al futur, a sis mesos vista, els ànims segueixen sent baixos. El pragmatisme dels veïns del nord fa que no acabin de recuperar esperances, essent un dels països amb pitjors perspectives de recuperació, ja que només el 4% hi creu. El tradicional optimisme espanyol fa que els resultats siguin lleugerament més òptims i que un 18% cregui en una recuperació de la seva economia d’aquí a sis mesos.

Andorra no es troba entre els països enquestats, però qualsevol de nosaltres sap que la sensació de preocupació i d’incertesa pel futur més proper és aguda en molts sectors i si no comença a haver-hi aviat accions concretes de reactivació potser que el pitjor encara estarà per arribar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada