6 de maig 2011

Igualtat democràtica - El Periòdic d'Andorra - La finestra indiscreta - 11-04-2011


En uns moments en què les paraules igualtat i democràcia semblen estar més de moda que mai no deixa de ser curiós que hagin de ser els de fora els que vinguin a fer-nos remarcar que el sentit real d’aquestes paraules no es troba gaire ben aplicat a casa nostra.
L’OSCE ha fet públiques les conclusions de l’informe dels observadors que van seguir el procés de les eleccions andorranes i menciona algunes de les peculiaritats del nostre país que alguns tenen tan ben assumides i que en canvi no deixen de sorprendre’ls.
El primer punt que ressalten és que dels 85.015 habitants d’Andorra, només 21.852 poden ser electors i tampoc entenen que els residents de més llarg termini no tinguin dret a participar a la gestió del país ni nacionalment ni parroquialment.
L’altre punt en què incideixen és la gran disparitat del nombre de votants entre parròquies, anant dels 794 de Canillo als 6.604 d’Andorra la Vella, i al fet que cada parròquia elegeix dos consellers per circumscripció territorial. Constaten que aquestes variacions provoquen desigualtat en el vot: excepte en les dos parròquies centrals en què la desviació màxima que es produeix és d’un 15% (dada recomanada pel Consell del Codi europeu de bona pràctica en afers electorals), en altres parròquies la desviació pot significar fins un 400% de promig. La seva recomanació és, òbviament, que cal modificar aquest sistema per la desigualtat que implica.
Una altra qüestió que aborden és la transparència en el finançament de la campanya, que consideren s’hauria de millorar en constatar que no hi ha legislació o regulació especifica, com tampoc pel que fa al finançament dels partits.
Ara que –aparentment– entrem en una època d’estabilitat política, i amb la vista posada en noves eleccions d’aquí a quatre anys, potser seria bo aprofitar l’oferiment de l’OSCE de col•laborar amb Andorra per tal de realitzar els canvis necessaris en el nostre sistema electoral perquè esdevingui més just i igualitari. Això també es mereix un pacte d’estat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada