6 de maig 2011

Escoltem els ecologistes - El Periòdic d'Andorra - La Finestra indiscreta - 02-05-2011


Avui, set setmanes després del tsunami de l'11 de març, les associacions ecologistes alerten més que mai sobre la gravetat de la situació dels reactors de la central nuclear de Fukushima, que es degrada inexorablement. Sembla que TEPCO –tot i la comunicació tranquil•litzadora– és incapaç de controlar la situació, i que alguns dels reactors es trobarien en fusió total i amb fuites permanents. Les associacions denuncien la manca d’informació oficial a la població –sota el pretext de no alarmar inútilment– quan sembla que tot el nord del Japó ja hauria hagut d’estar desallotjat i, fins i tot, s’hauria de considerar l’evacuació del país!
Pel que fa als Estats Units, l’aparició al març a Califòrnia i Hawaii d’una taxa de plutoni 43 vegades superior a la norma o el fet que l’aigua de San Francisco contingués 181 dosis de iode per sobre de l’habitual, que a l’abril l'aigua de pluja de Boise (Idaho) portés 80 vegades la dosi admissible de iode i de cesi, que als sòls de Reno (Nevada) s’hi trobés les dosis de cesi multiplicades per 30, sembla que no ha generat alarma suficient.
Els ecologistes alerten que, abans de finals del 2011, tots els sòls del planeta es trobaran inexorablement contaminats per la irradiació diària i permanent dels reactors de Fukushima, com també ho estaran els oceans i les capes freàtiques. Tot plegat farà que al 2012 la totalitat de la cadena alimentària planetària sigui radioactiva i, doncs, tòxica per la salut humana.
Tanmateix, reconeixen que l'alimentació actual ja surt d'un entorn tòxic i que l'agricultura moderna constitueix, intrínsecament, una arma de destrucció massiva a llarg termini que, any rere any, crea més patologies.
Però que no s’estengui el pànic! Els ecologistes diuen que existeixen formes de descontaminar terres i aigües, que en aquest camp les tècniques han evolucionat molt, i que cal començar-hi a treballar urgentment. També interpreten aquesta situació com una nova invitació a obrar de forma immediata, potser que sigui la última.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada