28 de febr. 2010

La mirada del fill únic 01-03-2010


Avui em permeto parafrasejar el títol de la darrera Mesura humana de l’Iago Andreu. No crec que la seva intenció fos entendrir, més aviat estendre la seva reflexió als lectors, i així em va conduir a recordar aquesta mirada de filla única que he portat, voluntàriament o involuntària, sobre el teatre de la vida i els seus actors.
Deixant de banda els tòpics de despotisme i d’egocentrisme habitualment prestats als fills únics i més sovint retrobats en els grans de la fratria, crec que la mesura és una virtut que pertany més als que han pogut conviure amb germans o germanes. Això per una raó molt simple, perquè tot allò que es produeix a la llar de l’infant únic li arriba directament, sense filtres; els esdeveniments bons o no tan bons es descarreguen sobre la seva persona i la seva vida i escenaris passen de la il•luminació més radiant i encegadora a la foscor més freda i solitària. Els clarobscurs, els matisos, les llums indirectes, queden reservats per aquells que han pogut compartir emocions, vivències, aventures. Tot i amb sensibilitats diferents i perspectives complementàries, els germans tenen en comú un repartiment de l’impacte, una capacitat de relativitzar les històries comunes de la que manquen els fills únics.
La meva experiència i la dels familiars i amics que també han estat fills únics m’ha portat a trobar característiques similars –deixant de banda criteris d’edat, de sexe, d’origen geogràfic o social–: una capacitat natural per assumir tant el bo com el dolent –alguns en dirien maduresa, tot i que no es tracta ben bé del mateix, es tracta simplement de saber encaixar allò que toca i al moment que toca–; un grau alt d’individualisme, que no vol dir, malgrat els tòpics històrics, el no saber compartir, ja que, curiosament, he trobat més fills únics despresos i generosos a l’hora de repartir. Som uns solitaris sociables a qui ens agrada tant la companyia com el retirar-nos quan el companyonatge esdevé massa pesant.
Bromes de l’atzar... cadascú ha d’assumir el paper que li toca.