8 de gen. 2010

Think global, act local. - 26-01-09


El turisme segueix sent un dels temes de debat de major interès. En una recent conferència la pròpia Cònsol d’Andorra la Vella va posar el dit a la nafra en lamentar que, en aquesta qüestió, som un país fet de contradiccions.

Ja l’any 1981 es van iniciar estudis per tal de diagnosticar la situació, analitzar les tendències i les possibilitats existents de desenvolupament. Això es va anar repetint al llarg dels anys, variant segons el color polític del Govern, sense arribar a un model turístic clar, ni assolir objectius, ni implantar accions innovadores. Falta de coneixements o de decisió? No se sap, els experts i els polítics s’han succeït sense deixar records memorables.
Segons estudis de l’OMT i del TTI, al 2020 Europa seguirà sent líder, tot i l’estancament, en la recepció de turistes. 378 milions provindran del mercat interior europeu; França i Espanya, continuaran sent líders en receptiu, tot i el descens de l’interès pels països mediterranis, mentre que Alemanya serà el país més emissor de turistes. Altres estudis ens diuen que els mercats de proximitat continuaran sent valorats, sempre que la oferta sigui atractiva: bona relació qualitat/preu; adequada conservació i atractiu; i varietat i gamma per acontentar els diferents segments de públic.
Si volem podem superar la crisi del turisme: definint el model de creixement que els nostres recursos ens permeten; establint criteris d’eficiència i de qualitat que ens facin competitius; diversificant els nostres productes; potenciant el posicionament diferenciat que ja tenim institucionalment i geogràficament; creant sinèrgia i racionalitzant la inversió de tots els actors implicats (públics i privats); implantant indicadors i mecanismes que ens permetin valorar la nostra evolució i comparar-la amb la dels nostres competidors. I això, només ho podem fer els professionals del país, amb passió i respecte, amb responsabilitat i coneixements, innovant i consolidant la realitat local en un marc global. Això, si ens deixen...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada