7 de gen. 2010

Maltractaments? Prou! - 28/09/2008;

El 22 de març del 2007 vaig publicar la columna “Potser la punta de l’iceberg?”, en la que feia una reflexió sobre la violència de gènere als tres primers mesos de funcionament de l’Equip d’Atenció Integral a la Dona Víctima de Violència de Gènere. D’acord amb les primeres dades facilitades des aquella entitat i amb altres publicades pel CRES, i extrapolant-les a la població femenina d’Andorra, constatava la possibilitat d’uns milers de dones sotmeses a maltractament. Opinava també que, a més d’avaluar els casos atesos i de modificar el Protocol d’actuació en casos de violència de gènere, els estaments oficials com el Ministeri de Salut, Benestar Social i Família haurien de preveure estratègies per lluitar més eficaçment contra els maltractaments a les dones.



Al llarg del 2007 i el 2008 el Ministeri, mitjançant l’Equip Integral, ha continuat amb l’atenció a dones maltractades, facilitant unes magres dades informatives als mitjans de comunicació i denegant –explícitament– qualsevol informació estadística sobre aquest tema, a una demanda conjunta formulada per l’ADA, l’ADMA, el Grup de dones per a la reflexió i l’acció i l’IDHA.


També el Consell General, d’acord amb l’orientació del Consell d’Europa, ha promogut una campanya de sensibilització sobre la violència de gènere que –ens en vam assabentar fa ben poc– no podrà continuar al 2009 per raons de contenció pressupostària. Fa dos dies escassos, els mitjans de comunicació es feien ressò d’un nou estudi del CRES, realitzat a demanda del Consell General dins de l’àmbit de la campanya, segons el qual 5% de les dones enquestades majors de divuit anys admet haver patit maltractaments (podríem parlar de més de 1.700 dones), mentre que més d’un 9% (més de 3.000?) reconeix suportar pràctiques violentes.


M’hauria agradat equivocar-me en l’avaluació de fa quasi un any i mig, malauradament s’ha confirmat. Ara que sabem l’abast d’aquesta xacra, està en mans dels nostres polítics, però també a les nostres, posar-hi un punt final. Entre tots actuem. Ja!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada