8 de gen. 2010

Imatges i paraules - 13-07-09

Molts mitjans s’han fet ressò del passeig del Tour de França per Andorra, els nacionals de forma molt positiva, valorant l’impacte econòmic que aquest esdeveniment ha deixat a una part del país, mentre que pels internacionals el ressò ha resultat més mitigat, una barreja agredolça d’imatges esplendoroses del nostre país i uns comentaris massa sovint crítics pel que fa al nostre Estat. Si bé la majoria dels països, i més concretament els veïns, han estat benèvols en el tractament, mencionant de passada el nostre estatus de paradís fiscal i els canvis propers a què ens obliga la pressió internacional, no podem dir el mateix de la televisió alemanya on es va fer una crítica aferrissada a l’Andorra refugi de frau fiscal.

El comentarista Peter Leissl de la cadena ZDF (la segona més important alemanya) va dir entre d’altres que mai faria vacances a Andorra ja que, a més de paradís fiscal, era un gran basar on els turistes d’un dia venien a comprar productes tirats de preu, amb un entorn de construcció totalment desencertat –donant com a exemple Caldea– i altres amabilitats, al llarg de la retransmissió de l’etapa andorrana.
Van ser uns ciutadans alemanys bons coneixedors i amants del nostre país que van telefonar a la secció d’esports de ZDF per manifestar el seu rebuig i després m’ho van fer saber. Indignats pels comentaris, no sabien com fer-nos arribar la seva solidaritat i a la vegada la tristor per unes paraules molt dures que constituïen el fons sonor d’unes imatges idíl•liques.
Què els hi podia respondre, sinó agrair-los el seu suport i pensar que només estem pagant les conseqüències d’un passat feixuc al qual tots, d’una manera explícita o “fent l’andorrà”, hem contribuït.
Però hem de pensar en el futur. Recordo un cop més que, segons estudis de l’OMT i del TTI, el 2020 Europa seguirà sent líder turísticament parlant i Alemanya serà el país emissor de més turistes. I si per un cop fóssim previsors i proactius i féssim campanyes per eradicar aquesta imatge?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada