7 de gen. 2010

Evolució i preservació - 04/10/2008;

La vida quotidiana, les múltiples tasques, les obligacions familiars i personals, ens marquen un tempo d’activitat constant i frenètic que, a voltes, voldríem frenar per un instant, però no ho aconseguim, i seguim en aquella roda del temps que va girant...



Quan, per algun atzar, et trobes en una circumstància diferent i et quedes en suspens, el pensament s’escapa lliure i es fixa en aquelles coses que, pel propi ritme i càlcul del moment, havies oblidat.


Divendres vaig tenir l’oportunitat d’escapar-me per uns instants d’aquesta roda de frenesí. Al llarg de 74 minuts i mig, els meus sentits i els meus records es van perdre en el muntatge audiovisual sobre la Vall del Madriu d’en Jordi Pantebre. No havia tingut l’oportunitat de veure’n la presentació oficial, fa més de dos anys. Reconèixer el talent dels autors de la fotografia, del coordinador que va saber triar tan justament les músiques d’acompanyament, dels apassionats que aporten el comentari just a la imatge adequada, seria una obvietat per a tots aquells que n’han pogut gaudir. Com tot bon llibre o bona pel•lícula, gaudeix d’aquella característica tan especial que fa que allò que veus, escoltes o llegeixes t’emociona, t’arriba endins i et porta a evadir-te en un instant breu, intens, màgic però també nostàlgic.


La nostàlgia d’una paisatge, d’uns fets i d’una gent que configuren definitivament el passat, perquè l’evolució fa que la roda ens porti a avançar inexorablement.


L’àvia va conèixer el Madriu, la Rabassa, la Coma de Ransol, el Coll de la Botella; la mare també els ha conegut, i també la filla els coneixerà, potser la neta i tot, però no de la mateixa manera, ni en el mateix estat. L’evolució haurà fet que la ma de l’home, moguda per la voluntat d’expansió, l’afany de modernitat, o més simplement per les ganes de tenir i de gaudir, haurà transformat aquells paisatges irremeiablement.


Una vall, pitxers i el gust dels nabius en la memòria; túnels, pisos i cap de setmana a la platja en el proppassat; parcs d’atraccions, edificis emblemàtics i crisi en el present; on ens porta l’evolució?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada