8 de gen. 2010

Ciència pel desenvolupament - 10-11-09

No sabem a què obeeix la tria de noms que fa la UNESCO per la commemoració de dies internacionals, però el que sí ens consta és que els seus objectius a l’hora de seleccionar la causa a promoure són sens dubte fonamentals per a la humanitat. Sense anar més lluny avui, 10 de novembre, es celebra el Dia Mundial de la Ciència per la Pau i el Desenvolupament, una manera de presentar la ciència i la tecnologia com unes eines per eradicar conflictes, combatre la pobresa, protegir el medi ambient i millorar la qualitat de vida, a més d’incidir en el fet que la ciència i les innovacions s’han de posar a l’abast i al servei de les persones per facilitar el seu creixement personal, social i econòmic.

Però jornades com aquestes han de permetre també prendre consciència de les desigualtats que poden fomentar els avenços científics i tecnològics quan es concentren en mans d’unes poques societats més avançades en detriment de països que no hi poden tenir accés. S’ha de promoure un transvasament dels mateixos, ja que el coneixement és un instrument essencial per assolir un desenvolupament sostenible.
D’altra part, també s’ha d’incidir en els obstacles que massa sovint impedeixen poder aprofitar plenament aquests avenços, que s’exploten de la manera més rendible en l’àmbit de la defensa, la indústria o altres sectors lucratius, en detriment d’altres aplicacions a la reducció de la mortalitat infantil, la millora de la salut de la població mundial, el sanejament de terres o l’accessibilitat a aigües potables entre tants d’altres.
Quan l’objectiu d’una jornada com la d’avui és aconseguir una major consciència sobre la importància de la ciència y la tecnologia en la vida quotidiana, el pes estratègic en el desenvolupament dels països més necessitats, i la força que pot donar la seva aplicació i ús en benefici de tota la població mundial, estem obligats a col•laborar en la seva difusió, encara que sigui des de la més humil de les columnes com és la meva.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada