13 de gen. 2014

Canviar la Constitució 13-01-2014 El Periòdic d'Andorra - La finestra oberta


Tertuliana habitual en diferents mitjans estic acostumada a escoltar opinions i a donar-ne sobre els temes més variats de l’actualitat política i econòmica. Darrerament faig sovint referència a esdeveniments passats estretament relacionats amb l’actualitat i el desconeixement o l’oblit dels quals només fa que tergiversar, quan no deformar, la perspectiva i el judici de la situació actual.
Que jo recordi, al llarg de molts anys la Constitució ha estat un referent constant per a molts periodistes, tertulians i opinadors. Ens hi hem referit a l’hora de parlar en positiu del seu desenvolupament per dotar de major seguretat jurídica el nostre marc legal, o per reclamar l’establiment d’un marc fiscal i tributari, que serveixi tant de base sòlida per unes noves relacions internacionals com per l’inici d’una contribució més justa a les despeses públiques, segons la capacitat econòmica de cada ciutadà.
Amb el pas del temps i la darrera crisi el cert és que hem pogut observar com alguns dels articles i la seva interpretació han portat a un desfasament  entre la Constitució i la realitat ciutadana. Així, en l’àmbit dels drets de la persona ens trobem amb dictàmens internacionals que confirmen la contradicció existent entre la interpretació del dret a la vida en totes les seves fases i els drets humans o el dret a la integritat física. En l’àmbit de l’estructura territorial veiem que més enllà del manteniment històric just i necessari de les delimitacions representatives i administratives comunals, les lleis de competències i de transferències ja no s’adeqüen a la realitat econòmica i social d’un país de 70.000 habitants, i que la necessària racionalització de la gestió pública xoca amb allò que recull la Constitució.

Canviar la Constitució és un tema que fa respecte, però esdevé una necessitat si volem que la norma s’adapti a la realitat; tampoc hi ha tant risc pels polítics: si les 2/3 parts del Consell General ho proposa, igualment s’ha de ratificar per referèndum i el poble mana, o no?



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada