13 de gen. 2013

Exiliats voluntaris 14-01-2013 El Periòdic d'Andorra - La finestra oberta



Mentre persones del tercer món s’exilien voluntàriament a la cerca d’una vida millor –sovint al risc de perdre-la–, mentre la crisi porta persones de països desenvolupats a expatriar-se cap a països menys tocats per la crisi per qüestions de supervivència econòmica, altres persones s’exilien per la disconformitat o el rebuig que els hi provoca el seu propi país.
Tres tipologies d’exili força diferents; mentre les dues primeres estan motivades per la supervivència vital, social o laboral, el tercer tipus té com a fonament la protesta contra allò que es considera una injustícia o un ultratge a la pròpia llibertat. Curiosament, però, dins d’aquesta tercera categoria ens trobem amb casos tan diferents com el dels exiliats polítics o el dels exiliats fiscals, i si bé la classificació es pot correspondre queda clar que la categoria no.
Darrerament han estat notícia a la veïna França l’actor Depardieu, que d’un exili fiscal a Bèlgica ha passat a esdevenir ciutadà rus, o el magnat Arnault, que fa escassament dos dies va veure denegada, per segon cop, la seva demanda de naturalització a Bèlgica i que sembla estar buscant un nou indret fiscalment atraient per emigrar.
Deixant de banda les consideracions ètiques i estètiques d’aquest tipus d’exilis, que cadascú de nosaltres pot avaluar com d’insolidaritat o de justícia, ens cal recordar que el nostre país té experiència històrica en això de l’exili polític, però també en l’exili fiscal. La qüestió és que no és l’únic; arreu del món trobem països, regions o, fins i tot, ciutats que són força coneguts pel seu atractiu econòmic.
En uns moments en què disposem d’una legislació i reglamentació coixes i incompletes, però en què esmercen esforços en atraure inversió estrangera, potser hauríem de mirar d’accelerar el pas –legislativament parlant– per tal de crear un entorn a la vegada jurídicament segur i prou atractiu fiscalment, per gaudir d’inversors estrangers i, de retruc, d’un plus de ressò mediàtic si interessem “personatges” de renom.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada