31 de des. 2012

Feliç 2013! 31-12-2012 El Periòdic d'Andorra - La finestra oberta



Escriure la darrera Finestra oberta de l’any no és fàcil, els experts (ja començo malament perquè cada cop hi ha més pitonissos que experts, però bé...) preveuen pel 2013 una economia europea estancada, mentre que fora de la zona euro l’economia se seguirà expandint de forma alentida. Excepció feta de les xarxes d’intercanvis de mercaderies i del finançament bancari internacional, l’estancament de l'activitat a Europa pesarà sobre l'economia mundial. Sembla doncs que, de moment, parlar de redreçament progressiu del creixement europeu sigui difícil, més encara si els Estats Units no superen els seus problemes pressupostaris i els països emergents no flexibilitzen les seves polítiques monetàries. L'economia europea seguirà confrontada als reptes de substituir la intervenció pública per la despesa privada, de revisar a la baixa els projectes d'inversió, de frenar la demanda que prové de la resta del món i, evidentment, a la manca de decisió del BCE pel que fa als problemes estructurals globals. Tot plegat augura que no hi haurà cap motor susceptible de rellançar, a curt termini, el creixement europeu.

A Andorra –que en som dependents sí o sí– seguirem doncs, com a mínim, igual que al 2012, “procurant aguantar” i “anant tirant”. No hi haurà receptes miracle, administrativament i empresarialment manaran els conceptes d’estalvi i de sostenibilitat econòmica, i en l’àmbit social predominarà el concepte de solidaritat, perquè l’estat del benestar, fins ara suportat per l’Estat, passarà a la història. Només quedaran persones per respondre i ajudar a persones, i per superar-ho, paciència i sentit de l’humor, que –segons diuen– és una manera de sortir del pas sense resoldre el problema, tot esperant que el 2014 i el 2015 marquin la “reprise” que pronostiquen alguns economistes.

Us desitjo doncs pel 2013 empatia i solidaritat amb els altres, creativitat i esforç en el vostre quefer diari, i paciència i sentit de l’humor per anar seguint la tediosa actualitat política i econòmica...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada