17 de set. 2012

Les Pussy Riot i les altres... 17-09-2012 El Periòdic d'Andorra - La finestra oberta


Ja fa dies que sentim parlar de les aventures de les Pussy Riot i no tothom té clar qui són i que pretenen aquestes joves, conegudes a Rússia de fa temps com un grup de feministes d’estètica i vocació musical punk-rock.


Sembla que la seva particular aventura política es va desencadenar arran dels fraus electorals a les eleccions legislatives de finals del 2011, quan uns milers de ciutadans russos van decidir sortir de la seva letargia per protestar i exigir l’aplicació de principis tan bàsics com la llibertat d’expressió, la lluita contra el frau o el control dels abusos, nombrosos i coneguts, de polítics i governants.

El grup Pussy Riot va utilitzar les armes que tenia més a mà: la música, la ironia, però també les xarxes socials i els sms, per denunciar des d’un vessant feminista i antipatriarcal un sistema corrupte i viciat, i per reivindicar el canvi. Com era prou evident, en un règim com el que denunciaven les conseqüències van ser radicals: la justícia va condemnar tres d’elles a dos anys de treballs en un camp penitenciari.

Curiosament, però, aquest grup també ha obtingut el suport de moltes altres organitzacions, esdevenint en pocs mesos l’estendard que fan onejar tots els moviments opositors al règim, com la Voter’s league, encarregada de controlar la regularitat de les eleccions, o l’Associació de dones de presoners, que reclama la posada en llibertat de condemnats polítics, o encara personatges com l’excèntrica Ksenia Sobchack, dissenyadora de moda i animadora d’una emissió de televisió clarament anti-Putin, o Macha Baronova, una física que ha deixat la recerca per dedicar-se a ple temps a l’activisme polític. El punt comú d’aquests moviments és que les dones en són protagonistes i que, a hores d’ara, es troben impulsant el canvi amb cada cop més seguidores i seguidors.

L’esperit eslau és romàntic però pugnaç; en sabia alguna cosa Lenin quan deia “allí on hi ha una voluntat hi ha un camí”. Moltes voluntats juntes poden traçar un nou camí: temps al temps...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada