15 de set. 2012

Intimitat i exhibicionisme 19-09-2012 El Periòdic d'Andorra - La fiestra oberta


Fa escassament un mes, la difusió –primer per una aplicació de telefonia mòbil i després per internet– d'un vídeo eròtic que mostrava les imatges d’una dona masturbant-se va suscitar innombrables i variades reaccions. Curiosament, l’escàndol no ha vingut tant provocat pel fet del vídeo sinó per qui n’era la protagonista: una dona corrent, mestra de professió i alhora consellera municipal del seu poble.


Deixant de banda el perquè i el com van arribar aquestes imatges al públic –que la justícia o el temps acabarà destapant– cal fixar-se en les actuacions que va desencadenar. En primer lloc, la reacció airada d’una part dels seus conciutadans que en veure (o sentir a parlar) del vídeo es van apressar a presentar-se a les portes del consistori per escridassar i insultar la senyora en qüestió –això sí, davant d’un munt de periodistes i fotògrafs que no tenien res més a fer. En segon lloc, la decisió de la protagonista front a l’aldarull monumental de posar el seu càrrec a disposició, el què, a les poques hores, va desencadenar una important corrent de suport i de solidaritat per part d’altres persones del món polític o social, demanant-li que no dimitís per aquests fets. Finalment, la compareixença pública de la protagonista justificant que era la víctima de la difusió no consentida d’un document sobre la seva intimitat.

Aquestes darreres setmanes la xarxa Twitter ha estat, en l’àmbit espanyol, plena de missatges i comentaris que anaven d’una banda a l’altra, passant des de la crítica més destructiva, la criminalització política o la solidaritat de gènere més enllà de sigles polítiques, fins suscitar les confessions públiques de conductes eròtiques, mitjançant els hashtags corresponents.

Sembla mentida que això succeeixi en una època en què la llibertat és un dels béns més defensats, quan ens trobem amb una societat desinhibida i sovint exhibicionista, i, sobretot, en uns moments en què tenim motius sobradament greus per crear noticies i reaccions. Decididament Spain is diferent.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada