16 d’abr. 2012

Mala època per als envejats 16-04-2012 - El Periòdic d'Andorra - La finestra oberta

Per als nostres veïns del sud, Andorra –tot i comptar amb les seves peculiaritats jurídiques– era fins fa poc una extensió de la seva pròpia geografia, on es trobaven en un entorn habitual, tant per l’idioma com per la idiosincràsia dels seus habitants, on les activitats de la compra i de l’esquí resultaven còmodes i a un preu més accessible, i on els més avantatjats podien dipositar els seus diners per escapolir-se d’un fisc primmirat.
Si bé ja fa uns quants anys que la Comunitat Europea i els seus polítics havien iniciat unes fortes pressions per que Andorra deixés de tenir aquest estatus de paradís fiscal, els simples ciutadans espanyols seguien veient Andorra com aquella segona residència en la qual es trobaven en família. La crisi, però, de forma soterrada, ha anat fent una labor de sapa d’aquesta visió idíl•lica i, més encara, ha fet germinar aquella llavor tan estesa en les nostres societats que és la de l’enveja.
Mentre que al seu país d’origen el decreixement i l’atur han deixat un solc profund, han vist com la imatge del nostre país restava intacta, amb les seves artèries plenes de gent; els comerços i els edificis bancaris seguien brillant amb esplendor i les estacions d’esquí milloraven els seus dominis. Lluny de pensar que darrera d’aquesta imatge rutilant també s’amagaven atur, pobresa i dificultats, han seguit veient la imatge d’una Andorra pròspera.
Ara ens estranyem quan baixant a la Seu hem de circular per una carretera plena de sots i pegats que no hi ha forma d’arreglar perquè, al cap i a la fi, condueix cap a un lloc on fan competència; quan un estudiant andorrà obre un compte a Espanya ha d’estar una hora o més justificant documentalment la seva iniciativa, perquè ja n’hi ha prou d’aquests andorrans que fomenten l’evasió fiscal; quan un professional andorrà es presenta a un projecte empresarial a Espanya ha de superar una carrera d’obstacles, perquè de professionals espanyols n’hi ha de sobres i millors... La crisi és una mala època per als envejats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada