9 de gen. 2012

Una capa d'invisibilitat 09/01/2012 El Periòdic d'Andorra la Finestra oberta


Qui no s’ha trobat mai en la situació de desitjar –encara que només fos per un breu instant– desaparèixer, fondre’s en el paisatge, o convertir-se en alguna cosa tan infinitament minúscula que no fos detectable per ningú?
Deixant de banda les circumstàncies que poden portar a aquest desig, tan variades com pròpiament humanes –la curiositat, l’interès, la vergonya, l’amor, la gelosia...– sembla que els avenços científics han permès arribar a descobrir una forma d’atènyer la invisibilitat, passant de la ciència ficció a la realitat humana.
Un equip d'investigadors de la Universitat Cornell de Nova York, patrocinats pel Departament de Defensa nord-americà, han creat una màquina capaç d’amagar un objecte en el temps per uns breus instants, un sistema d’invisibilitat temporal capaç de dissimular quelcom, convertint-lo en completament indetectable durant un molt curt lapse de temps (avaluat de moment a una ínfima fracció de segon).
Aquest dispositiu experimental s’inspira de la ciència-ficció, tant de les aventures de l’home invisible com, més recentment, de Harry Potter i de la seva famosa capa d’invisibilitat. L’explicació científica de l’invent aclareix que, més que emmascarar un objecte en l'espai, el que fa és dissimular-lo a la vista, de forma que, treballant les propietats de l'espectre lluminós i intercalant una descàrrega de làser d'una freqüència diferent a la de la llum, els físics han aconseguit un decalatge temporal entre els rajos, assolint finalment que aquesta llum resultés indetectable.
Deixant de banda la primera utilitat que ja ha trobat a l’invent el Departament de Defensa americà –fer més segures les comunicacions– i altres que segurament se’n derivaran per a ús militar, és probable que amb el temps també es trobi a l’origen d’alguna innovació científica que influirà en la nostra tecnologia quotidiana, tal i com va passar en el seu moment amb Internet.
Ara per ara, però, encara estem lluny de la capa d’invisibilitat que tant ens convindria en alguns moments...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada