23 de gen. 2012

El Dia dels periodistes - 23/01/2012 - El Periòdic d'Andorra - La Finestra oberta


Tradicionalment el dia 24 de gener, festa de Sant Francesc de Sales, se celebra el Dia dels periodistes. En teoria una diada com tantes altres, una festivitat gremial recordada pels treballadors afectats, si és que encara poden gaudir d’alguna festa o motiu de celebració.
No fa gaires anys el fet de ser periodista significava ser una persona culta en molts àmbits, amb un domini important de la seva llengua d’expressió, i amb una capacitat superior de criteri i de ponderació. Era un temps en què la ciutadania acudia a llegir, escoltar i veure els mitjans de comunicació amb la certesa de poder conèixer les notícies de primera mà amb garantia de neutralitat, quant no d’objectivitat quasi absoluta.
Malauradament, sembla que estigui parlant d’un temps remot. D’uns anys ençà s’han produït molts canvis en la tasca periodística, potser per la baixa qualitat de l’ensenyament, potser per la massificació d’estudiants a les aules, potser pel pes dels editors o de les companyies que interfereixen directament en el tractament de la notícia o, més simplement, potser per anar de conjunt amb la societat superficial i mediocre que és la nostra... no ho sé...
El que sí podem comprovar diàriament és com les notícies poden arribar a ser esbiaixades, incompletes o tergiversades, i això comporta la necessitat d’accedir a diferents mitjans per tal d’arribar a aconseguir una informació més o menys equilibrada i fidedigna. Però, quantes persones ho fan? Quantes persones tenen el temps i els recursos suficients per contrastar mínimament entre diversos mitjans? Realment poques i això ens porta malauradament a una societat sovint mal informada o, fins i tot, desinformada que, sense saber-ho, esdevé opinadora i còmplice d’una realitat manipulada.
Sortosament no tots els periodistes han caigut en aquests desencerts, alguns han mantingut el rumb de la deontologia. Per demà faig una crida a la resta, que reivindiquin independència i llibertat d’expressió, per la seva dignitat però també per la nostra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada