8 de gen. 2010

Polítics per punts - 04-01-10

Arran dels esdeveniments polítics de finals del 2009 (total fa quatre dies) no he pogut evitar recordar un article publicat fa uns anys, quan es va posar en funcionament el famós carnet de conduir per punts a Espanya, en el qual l’autor demanava en la carta als reis d’Orient que els polítics tinguessin l’obligació de treure’s un carnet abans d’entrar a la plaça política i que aquest carnet també fos per punts, per tal de controlar millor les seves pràctiques.

La idea em va fer gràcia i en veure l’evolució política del nostre país és ben cert que si els Reis la implantessin aquest proper dijous se’ns resoldrien molts problemes. D’entrada, l’obligatorietat de passar un examen amb criteris assenyats per aconseguir-lo ens deslliuraria d’aspirants polítics insuficientment preparats, de megalòmans, d’infatuats dels seus drets poc escrupolosos amb les seves obligacions i també, evidentment, d’aquells que per orgull d’estirp hi han d’anar encara que només sigui per mantenir els privilegis heretats.
La selecció basada en criteris de vàlua personal, professional i social serien els garants de poder arribar a tenir uns polítics honestos, preparats i solidaris.
Un cop aconseguit el carnet i al fil de la pràctica diària, el polític hauria d’actuar d’acord amb les normes i els valors bàsics de la seva vocació: responsabilitat, dedicació al país, honestedat, acció i treball en benefici de tots, esperit conciliador, respecte als opositors, estratègies de present amb visió de futur, etc. En el cas d’infringir qualsevol de les regles derivades i segons la gravetat s’anirien retallant punts del seu carnet fins al càstig suprem: la retirada del carnet i la condemna a retornar a la vida anònima de qualsevol ciutadà.
Els polítics serien responsables, resoldrien les seves diferències pel diàleg i la persuasió i no per la prepotència o la grosseria.
Somiar és lícit... si el carnet de conduir per punts rebaixa els accidents, el carnet de polític per punts podria reduir la incertesa que tots patim?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada