30 de des. 2013

Un altre món és possible 30-12-2013 El Periòdic d'Andorra - La Finestra oberta


Dir que acabem un any convuls pot semblar una redundància quan, de fet, ja fa anys que, almenys aparentment, la societat ha perdut la brúixola i en què els conflictes, les tensions, la corrupció, les manipulacions i la pèrdua de valors estan guanyant terreny al menys comú dels sentits, el sentit comú.
Si l’adaptació a l’entorn i la fortalesa han estat els garants de la supervivència en èpoques històriques remotes, avui, un cop sembla que s’ha assolit el “clímax” de la civilització, la realitat no deixa de ser la mateixa, i pel camí es van perdent els que no saben adaptar-se, els que no resisteixen, els més dèbils o, fins i tot, els que tenen principis morals que els impedeixen lluitar a armes iguals amb els depredadors.
L’ésser humà és capaç de realitzar els actes més brutals i descarnats mogut per l’egoisme o l’ambició, però no oblidem que també és capaç dels actes més grans de sacrifici i de generositat, mogut per l’altruisme o simplement per la humanitat. Ens trobem en uns moments en què sembla –a força d’una bona promoció mediàtica– que guanyen els del primer grup; les conductes ètiques, les actuacions amb sentit comú, la consciència –més enllà de la llei– d’allò que es pot fer i d’allò que no, la reflexió sobre què està bé i què està malament, han quedat soterrades per l’ara i l’aquí, pel qui més té més pot i pel quan abans millor.
Però un altre món és possible si els apàtics i els indiferents es posicionen, si prenen part en la realitat social que els envolta, si són capaços de denunciar les manipulacions, si participen en l’expulsió dels malèvols, perquè de fet són majoria i disposen de les eines i els recursos necessaris per fer canviar les coses.

Us desitjo a tots un any nou millor, un any en què retrobem el sentit comú, un any en què l’ètica suri de nou, un any en què la por no faci callar ningú, un any en què la solidaritat no aplaqui les consciències, un any de retornar a la responsabilitat social i individual, i, sobretot, un any per recuperar la dignitat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada