27 de juny 2013

No només qüestió de credibilitat 24-06-2013 El Periòdic d'Andorra - La finestra oberta



Mentre la indignació segueix vigent en relació amb les retallades que propugnen els governants i que –malauradament– pateixen més els ciutadans que no els polítics, s’observen algunes postures d’incomoditat entre les files dels partits, demostrant alguns que no es poden posar tots en el mateix paner.
Fa pocs dies, a França, deu diputats de diferents colors polítics es van posar d’acord per reclamar el control i l’abolició dels avantatges dels quals gaudeixen els elegits, mentre el Parlament acabava una proposició de llei sobre la moralització de la vida política –a totes llums més encaminada a cobrir l’expedient que no a emprendre mesures reals i eficaces.
Aquests diputats van sortir a la premsa demanant, entre altres, que es tanqués l’aixeta del règim especial de jubilacions dels elegits, el final de l’exoneració fiscal de la indemnitat per despeses de representació i la publicació de la utilització de la "reserva parlamentària" –sovint emprada per ajudar amics polítics. Els deu parlamentaris també van emetre unes opinions “delicades”, per exemple en afirmar la necessitat de lluitar contra els conflictes d'interessos i d’establir la transparència del patrimoni dels elegits, anant més enllà de l’esquifit projecte de llei sobre la transparència, que no exigeix la publicació del patrimoni sinó que pugui ser consultat –només en cas de necessitat– per l’organisme pertinent. De la mateixa manera, també van reclamar un control dels “lobbyistes”, que circulen lliurement pels passadissos i que acostumen organitzar actes i presentacions en el propi recinte del Parlament.
No cal dir que les reaccions dels altres parlamentaris i dels partits polítics no han estat entusiastes; fins i tot molts s’han manifestat públicament en contra d’aquestes idees, que venen a trepitjar algun que altre ull de poll. La frase que resumeix millor la iniciativa és de Laurent Wauquiez: ”si els polítics no s’apliquen ells mateixos allò que exigeixen dels ciutadans, la seva credibilitat queda en no res.”


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada