16 de juny 2013

La crisi europea, la nostra crisi 10-06-2013 El Periòdic d'Andorra - La Finestra oberta



Sembla que la zona euro, després de un any i mig de contracció, està entrant en l’última recta abans de la recessió i el panorama actual és que l'economia dels disset països s'enfronta al major període de caiguda econòmica des de la seva creació el 1995.

En el darrer trimestre Alemanya –que representa un terç de l'economia total de la zona de l'euro– només ha registrat un lleuger augment del 0,1%, bastant inferior a l'esperat; a la vegada, l'economia de la resta de països s’ha vist durament afectada a la baixa.

Alguns Estats han optat per combatre els seus problemes econòmics mitjançant el foment de la inversió en el sector de l'habitatge, però en les actuals circumstàncies de recessió –quan el nombre de persones sense treball i sense llar augmenta ràpidament– les famílies ja no sols no poden optar a l’habitatge sinó que sovint perden la possessió del seu. Les crisis bancàries i de deute també han incidit en aquests mateixos països i molts bancs, amb un relleu immobiliari inquietant, es neguen a concedir préstecs per a l'habitatge.

Segons l’INSEE, la realitat d’avui és que 3 milions de persones viuen en condicions d'habitatge inadequades, més de 130.000 persones no tenen sostre o s'han quedat sense llar, i més de 3,2 milions d’europeus es troben sense ocupació.

On es troba la sortida? Aquesta és la gran pregunta i mentre els uns entenen que les economies nacionals han d'emprendre mesures de control i de contenció per fer viable els seu sistema, altres entenen que cal  reestructurar el sector bancari buscant models de negoci més sans, mentre d’altres encara aposten per impulsar el creixement i la competitivitat mitjançant el sector privat. La resposta passarà segurament per conjuminar les tres coses, però allò que resultarà imprescindible és un canvi de mentalitat de la ciutadania (que ja s’està albirant), amb una major exigència de responsabilitat i de transparència als poders polítics i econòmics, per eradicar les situacions de poder i abusos que ens han portat a la situació actual.



Esquema presentat per ATTAC

1 comentari:

  1. Totes aquestes coses de l´economia sont molt aburrides,a mi em fa mal de cap llegir aquestes coses jo prefereixo escoltar coses mes boniques,que ja es primavera,i quasi,quasi estiu:

    https://www.youtube.com/watch?v=SeduMgqEEI0

    https://www.youtube.com/watch?v=Z0UXDsmmivs

    https://www.youtube.com/watch?v=5DZ4M2hhqDo

    ResponElimina