9 de març 2013

Zona parcial per a vianants 04-03-2013 El Periòdic d'Andorra - La finestra oberta



Aquest dissabte passat un dels indrets més emblemàtics de la ciutat de Marsella va ser envaït pels vianants, veient com els ciutadans de la vila retrobaven i redescobrien amb plaer la seva zona més turística. Es tractava de la inauguració del renovat Vieux Port consagrat a partir d’ara com una zona per a vianants de forma parcial.
Tradicionalment, aquest barri ha estat un lloc de pas, d’on surten les embarcacions que fan el trajecte regular al castell d’If (famós per ser aquell d’on es va escapar el Comte de Monte-Cristo a la novel·la homònima d’Alexandre Dumas) i a les precioses illes de Frioul, però també un lloc de trobada amb excel·lents restaurants on degustar la famosa “bouillabaisse” i, ben entès, un centre de shopping ideat per als turistes.
Fa uns anys l’ajuntament de Marsella va veure la necessitat d’explotar aquesta porta oberta al Mediterrani i després d’encarregar els estudis pertinents va optar per la fórmula finalment realitzada, en la què, si bé es privilegien les zones per a vianants, degut a les peculiaritats de la zona es manté la circulació de vehicles en determinats indrets i hores, per tal de facilitar el comerç i la vida dels veïns. Les obres, iniciades fa un any, han permès la creació d’una gran esplanada i l’inici de la construcció d’una “ombrière” dissenyada per Norman Foster, coincidint amb el fet que Marsella sigui la capital europea de la cultura durant el 2013.
Si bé aquesta actuació compta tant amb partidaris com amb detractors, la base dels estudis tècnics no ha estat qüestionada, així com tampoc la política d’animacions al carrer que se n’ha derivat i la ciutadania veu amb bons ulls el projecte, a l’horitzó 2020, de creació d’una cadena de parcs que enllaçarà el Port amb la platja dels Catalans.
La seqüència seguida ha estat l’adequada: primer els estudis tècnics, després l’aval d’una majoria de ciutadans i finalment la implantació de les actuacions; potser que algunes de les nostres administracions comunals en podrien seguir l’exemple.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada