4 d’oct. 2010

Demanar disculpes 04-10-2010

Els esdeveniments diversos de la vida política i social dels darrers dies en la nostra petita i convulsa societat, no deixen de palesar mancances en la comunicació, deficiències en l'educació, excessos de zel i d'autosuficiència i un llarg etcètera amb el que no ens penso flagel.lar perquè, desgraciadament, són trets força comuns a les societats avançades. Passats els excessos de llenguatge, els cops de geni i les frustracions diverses, potser hauríem d'entendre, tots plegats, que ens cal més que mai demanar excuses i anar per feina.

¿Que implica excusar-se? Requereix una anàlisi serena per acceptar i assumir interiorment l'errada, també la suficient empatia per posar-se al lloc de l'altre procurant entendre fins on l'error l'ha pogut colpir, requereix també d'unes bones dosis d'humilitat per poder-ho transmetre de forma sincera i, finalment, prou equilibri per no culpabilitzar o culpabilitzar-nos indegudament, ja que senzillament som humans i l'error és humà.

En uns moments en què la ciutadania es troba immersa en problemes cada cop més aguts i apressants, cal seny per posar cada cosa al lloc que realment li pertoca. No s'hi val a manipular situacions i, el que és pitjor, persones. La gent normal, la del carrer, entenem que el cavall de batalla no pot ser un acomiadament, sinó el de molts acomiadaments i de molts tancaments de negocis. No ens afecten els conceptes de relacions personals dels polítics, ni tampoc les justificacions de la mala gestió del passat o els afanys de tornar a la primera línia dels que ens han portat a la crisi d'avui. Encara menys ens interessen els egos sobredimensionats d'uns i altres que s'expressen de manera, com a mínim, desafortunada quan no perversa.

Disculpar-se de forma privada o pública és necessari per poder girar full i actuar després de forma constructiva. L'acceptació de l'equivocació és bàsica per continuar avançant i per seguir evolucionant. Si no se'n sap cal aprendre'n, els habitants d'Andorra ho necessitem, el país s'ho mereix.